Haber

Uludağ Bölgesi Yasa Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda

Uludağ’ın korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması ile farklı kurumların planlama yetkilerinin Uludağ Alan Başkanlığı’nda toplanmasını öngören Uludağ Alanı Kanunu’nun tamamının TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri tamamlandı. .

Teklifin tamamına GÜZEL Parti Kümesi adını alan İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, kanun teklifinin gündeme gelmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hazırlık sürecinin yetersiz kaldığını savundu.

Nuhoğlu, teklifle ilgili tüm paydaşların gerektiği gibi bilgilendirilmediğini, incelenmediğini ve değerlendirilmediğini, görüşlerinin alınmadığını ve uzlaşı sağlanmadığını, teklifin bu şekilde yasalaşması durumunda geri dönülmez ekolojik sorunlar da yaratacağını savunuyor. sosyal, ticari ve jenerik meseleler olarak, “Uludağ’ın yağmalanması muhtemeldir” önerisinde bulundu.

MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Uludağ Bölge Başkanlığı’nın bölgede planlama yetkisine sahip birden fazla kurumun bulunmasının yarattığı ağır bürokrasi nedeniyle mevcut sorunların çözümü için aktif ve hızlı bir planlama süreci yürüteceğini söyledi.

Uludağ Sit Başkanlığı’nın kurulmasıyla birlikte alanın doğal koruma statüsünde rastgele bir değişiklik olmayacağını vurgulayan Erbaş, “Bu alanlardaki mevcut koruma mevzuatı ve politika kararları geçerliliğini sürdürecek. Uludağ Site Başkanlığı, bölgenin 1. ve 2. derece doğal sit statüsü de devam edecek.” sözlerini kullandı.

“Amacınız dağınıklıktan kurtulmak değil”

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı, teklifle alan başkanlığına geniş yetkiler verildiğini belirterek, “Amacınız kaostan değil, Uludağ’daki kanunlardan kurtulmaktır.” dedim.

Tasarının geri çekilmesini öneren Gaydalı, “Bu koltuklar, bu mevkiler hepsi geçici. Bari büyümesine katkı vermediğiniz ağaçların kesilmesinde imzanız olmasın.” sözünü kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Uludağ Milli Parkı’nda yetki karmaşası olmadığını belirtti.

Zeybek, “Uludağ Alan Başkanlığı adı altında gündeme getirilen ve güçlü yetkilerle donatılan bu kurum yerine bu güçlerin önemli bir kısmı Uludağ Milli Parkı’na destek verseydi, Uludağ bir sonrakine devredilebilirdi. yüzyıllar ve bin yıllar çok sağlıklı bir şekilde.” dedi.

“Madencilik ve entegre tesislerin yapılması yasaktır”

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bursa Uludağ bölgesinde Valilik, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi yetki kullandı. Birden fazla kurumun varlığından kaynaklanan ağır bürokrasinin mevcut sorunların çözümü için aktif ve hızlı bir planlama sürecine neden olduğunu, bölgede plansız ve kontrolsüz bir yapılanma süreci yaşandığını anlattı. Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Uludağ bölgesinin bütüncül bir bakış açısıyla planlanması ve yönetilmesinin sağlanması, yetki karmaşasının ortadan kaldırılması, ihtiyaçlara en kısa sürede etkin çözümler üretilmesi, bağlantının kurulması amacıyla alan başkanlığının kurulması amaçlanmaktadır. Bursa ile bölgenin bütünlüğünün sağlanması ve savunma kullanımının istikrarını sağlayarak bölgenin gerçek kimliğine kavuşmasını sağlamaktır.

Uludağ Alan Başkanlığı ile yapı yoğunluğu artmayacak; aksine alanın bir sisteme oturtularak daha sıkı kurallarla korunması ve denetiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Özellikle potansiyel kayak alanları olan bowling alanları alan sınırına dahil edilmiş ve bu alanlarda yapılaşma yoğunluğunu artıracak konaklama tesislerinin yanı sıra sadece kayak pistleri, doğa sporları için yürüyüş ve keşif parkurları, mola noktaları bu aktiviteler ve kayak pistlerinin alt ve üst istasyonlarındaki küçük çaplı günübirlik tesisler. kurulmuş.”

Sarıalan, Kirazlıyayla, Bakacak ve Çobankaya bölgelerinin sonunda yer almadığını belirten Çavuşoğlu, alanın batı ve kuzeyindeki ormanlık alanların ve alanın doğusundaki buzul göllerinin Uludağ alan sınırları kapsamı dışında kaldığını belirtti.

Uludağ bölgesinde kömür ve akaryakıt depoları, sanayi ve benzeri tesisler, madencilik faaliyetleri ve entegre tesis yapımının yasak olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, her tesisin atık su arıtma sistemi ile donatılmasının zorunlu olacağını söyledi. Başkanlıkça belirlenecek esaslar.

Uludağ Bölgesi Kanun Teklifi’nin tamamına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından, teklifin ilk bölümü için görüşmelere başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu