Haber

Nobel Barış Ödülü sahibi Bialiatski’nin yargılanmasına başlandı

Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Ales Bialiatski’nin davası dün Belarus’ta başladı. 60 yaşındaki Bialiatski, 2021’deki hükümet protestoları sırasında gözaltına alınmıştı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Bialiatski’nin destekçileri, Belarus cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko’nun onu susturmayı amaçladığını savunuyorlar. Bialiatski, muhalefeti desteklemek için yasa dışı yollardan para sağlamakla suçlanıyor. Viasna İnsan Hakları Merkezi’nin kurucusunun 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

Beyaz Rusya’yı uzun süre yöneten Lukaşenko’nun şüpheli bir şekilde seçimleri kazandığı tezinin ardından 2020’de çok sayıda kişi sokaklara döküldü ve protestolar 2021’e kadar uzadı. 2021’de tutuklanan Bialiatski’ye Nobel ödülü verildi. Norveç Nobel Komitesi Lideri Berit Reiss-Andersen, “Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen Belarus’ta insan hakları mücadelesinde geri adım atmadı” dedi. Bialiatski, tutuklandığı günden bu yana yargıç önüne çıkarılmadı.

Aynı insan hakları örgütüne üye Valentin Stefanoviç ve Vladimir Labkoviç ile birlikte yargılandığı davayı insan hakları örgütleri takip ediyor. Belaruslu gazeteci Hanna Lubiakova’ya göre bu üç kişinin hedef alınmasının nedeni, kurdukları insan hakları örgütünün Lukashenko’nun hedef aldığı kişilere avukat sağlaması.

Bialiatski, 2021’de tutuklanmasından kısa bir süre önce Facebook sayfasında “Belarus yönetimi işgal rejimi gibi hareket ediyor” ifadesini kullanmıştı. Viasna örgütü, 1994’te iktidara gelen Lukaşenko’nun 1996’da protestoları şiddetle bastırmasının ardından kuruldu. Tutuklu insan hakları savunucularının cezaevinde yaşadıkları işkenceleri belgeleyen örgüt, tutukluların ailelerine de destek oldu.

Bialiatski, 2011’de vergi kaçırmaktan üç yıl hapis yattı. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu