Haber

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto: (İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği) Görüşmeler birkaç hafta askıya alınmalı”

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin yaptığı açıklamada, “Müzakerelere birkaç hafta ara verilmeli” dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin Finlandiya basınına değerli açıklamalarda bulundu. Haavisto, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Danimarka’daki Stram Kurs (Sıkı Yön Partisi) Partisi’nin lideri aşırı sağcı Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan’ın ardından geçtiğimiz cumartesi İsveç’in Stockholm kentindeki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Finlandiya, NATO üyeliğini desteklemeyeceğini söylediğinde, Finlandiya’nın NATO üyeliğini tek başına sürdürebileceği mesajını verdi. Hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in güvenlik kaygılarını göz önünde bulundurarak her iki ülkenin de NATO’ya katılmasının birinci seçenek olduğunu belirten Haavisto, “Bu durumu şimdi değerlendirmemiz gerekiyor. İsveç’in NATO üyeliğine engel olabilecek bir durum olup olmadığına bakmalıyız. uzun koşu.” .

“Zamana ihtiyaç var”

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinde zamana ihtiyacı olduğunu söyledi. Haavisto, “Her şey sakinleştiğinde ve üçlü müzakereler geri döndüğünde nerede olacağımızı görmek için önce müzakerelere birkaç hafta ara verilmeli.” dedi. Finlandiya’nın NATO üyelik sürecine İsveç olmadan devam edip etmeyeceği sorusuna Haavisto, “Bunu tartışmak için bir neden göremiyorum” diyerek, hem ülkesinin hem de İsveç’in aynı anda NATO’ya katılmaktan vazgeçmediğini sözlerine ekledi. Haavisto, dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “Mayıs ortasında yapılacak seçim nedeniyle tabii ki baskı hissediyorlar. Bu nedenle Türkiye ile görüşmeler anlaşılır bir şekilde gerginleşti.”

“İfade özgürlüğü kapsamında bunu yapmak yasaldır”

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim yakmasına ilişkin dün yaptığı açıklamada, “İsveç hükümeti olarak İsveç’te ifade özgürlüğünün olduğunu ve Bu tür hareketlerin bir tarafı olmadığını belirten Billström, “Bu bizim sorumluluğumuzu üstlendiğimiz bir olay ve İsveç hükümeti olarak kutsal kitapların yakılmasını desteklemiyoruz” dedi. bu ifade özgürlüğü kapsamındadır. Ancak bunu yapmak, bu eylemin tarafı olduğumuz, desteklediğimiz ve gerçek bulduğumuz anlamına gelmez.” – HELSİNKİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu